FAQ

Frequently Asked Questions

Vind antwoorden op de meest gestelde vragen over onze producten.

Gebruikt Donkersloot ook secundaire grondstoffen?

Er bestaan verschillende manieren om de milieudruk te verlagen. Het inzetten van secundaire grondstoffen is daarbij een hele belangrijke. Zo integreerde we in een groot deel van onze karpetten Econylgaren. Het is een gerecyclede polyamide, dat het potentieel heeft om voor onbepaalde ijd te worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast is bij de Modular Dimension de backing volledig gemaakt uit gerecycled textiel. En zijn ons circulair kamerbreed tapijt BT40, tegeltapijt XL40 en diverse karpetten tot op de laatste draad uit elkaar te halen en keer op keer recyclebaar.

Zo gaan creativiteit en duurzaamheid hand in hand voor een verfijnd statement in design en een bijdrage aan een betere toekomst.

Waar worden de producten van Donkersloot gemaakt?

Vanaf de oprichting is het voor Donkersloot een bewuste keuze geweest om geen machines te bezitten. Een bewuste keuze, die een wereld van verschil maakt. Flexibiliteit en een topresultaat, daar draait het om. Bij ons is niet de machine of productiemethode leidend, maar het ultieme eindresultaat. Dat is voor ons het uitgangspunt, dáárvoor gaan we op zoek naar de meest geschikte productiemethode en de beste materialen.

Daarom ontwikkelen we onze producten samen met diverse Europese partners. Tapijten worden in Europa al eeuwen vervaardigd, ook ver voor de industriële revolutie en het ontstaan van de chemische industrie. Door deze rijke geschiedenis van tapijt maken is er heel veel waardevolle kennis beschikbaar. Het is daarom des te belangrijker dat het vakmanschap blijft bestaan en de industrie in Europa ook een toekomst heeft.

In onze weg naar duurzaamheid is de kennis van dit ambacht van onschatbare waarde. Daarbij dagen we onze partners uit om hun vakmanschap te combineren met nieuwe materialen, productiemethoden en technologieën. Zo helpen we onze waardeketen om te innoveren naar een Circulaire Economie.

Waarom is het belangrijk om een productpaspoort te hebben?

De transitie naar de circulaire economie is niet zo simpel. Er zijn heel veel partijen betrokken die elk een specifieke rol moeten vervullen om uiteindelijk tot circulariteit te komen. Circulariteit is echt een gezamenlijke inspanning. En om als een team levensvatbaar te zijn, moet informatie gedeeld worden tussen de partijen.

Om dat efficiënt te kunnen doen is het belangrijk om een digitaal paspoort te hebben, ook wel DigitalTwin genoemd, waar alle belangrijke informatie over de materialen en het product opgeslagen zijn. En waar eventueel ook nieuwe informatie aan toegevoegd kan worden gedurende de levenscyclus.

De Europese Commissie heeft de ambitie om voor de circulaire economie ook een digitale revolutie in te zetten. En ze noemen dat “Twin Transition”. Dus om die circulaire economie te kunnen bereiken zullen we ook een digitale afspiegeling moeten hebben van de materialen die in omloop zijn. Dat wordt gedragen ook door wet- en regelgeving die de komende jaren gaat komen. De circulaire economie kan eigenlijk niet gerealiseerd worden zonder een digitale transitie.

Wat doet Donkersloot aan circulariteit?

Wanneer er over de circulaire economie wordt gesproken, gaat het veelal over recycling. Maar er zijn eigenlijk verschillende soorten strategieën om tot circulariteit te komen en eco-design en hergebruik staan daarbij hoger op de ladder dan recycling in de afvalhiërarchie.

Circulariteit is dus niet alleen maar het recyclebaar maken van producten en ze daarna recyclen. Afwegen wat er in je product gaat en in dat stadium al grondstoffen sparen (eco-design) en levensduurverlenging zijn belangrijke strategieën om grondstoffen zo lang mogelijk in circulatie te houden. Daarom heroverwegen we in ons ontwerp bijvoorbeeld welke materialen we kiezen. Hoe kun je je milieu-impact verlagen door gebruik te maken van bijvoorbeeld secundaire grondstoffen in plaats van primaire grondstoffen.

Met de Modular Dimension zetten we bijvoorbeeld in op levensduurverlenging. Op een creatief flexibele manier. Want 20% van het totale vloeroppervlak wordt eigenlijk alleen maar intensief belopen. Dat betekent dat 80% prima opnieuw in te zetten is. Op die manier kun je er voor zorgen dat grondstoffen langer in circulatie blijven en er minder milieudruk ontstaat.

Tot slot zetten we ook in op circulariteit in de zin dat grondstoffen opnieuw tot grondstoffen verwerkt worden – of dat nu recycling is op mechanische of op chemische manier.

Wat is op rapport gesneden tegeltapijt?

Tapijttegels worden doorgaans willekeurig uit een groter patroon gesneden. Hierdoor wordt het dessin afgekapt bij de tegelrand en zul je vaak de tegelkaders zien in de vloer. Bij het ene dessin valt dit meer op dan bij het ander en kan dit storend zijn.

Daarom hebben wij op rapport gesneden tegels. De dessins op deze tegels zijn zo ontworpen dat ze aan alle zijdes aansluiten. Bij deze tegel of serie tegels loopt het dessin vrijwel naadloos over van de ene tegel naar de andere. Op deze manier kunnen uitgekiende patronen gemaakt worden en vallen de tegelranden bijna niet op. Ook met tegeltapijt is het dus mogelijk om een kamerbreed vloerbeeld te creëren.

Wat zijn de voordelen van tapijt?

Met tegeltapijt, breed tapijt en karpetten voeg je in een handomdraai warmte, sfeer en creativiteit toe aan ieder interieur. Maar tapijt is niet alleen mooi en zacht, het heeft ook een geluiddempende werking. Lees alles over de voordelen van tapijt

vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team.