Tapijt mag weer top of mind worden

Op het gebied van interieurontwerp kan de keuze van de vloer een aanzienlijke invloed hebben op de sfeer, het comfort en de functionaliteit van een ruimte. Tapijt heeft talloze voordelen en gunstige eigenschappen waaraan je misschien niet zo snel denkt. Van het verbeteren van het comfort tot het toevoegen van esthetische aantrekkingskracht, tapijt komt vaak tegemoet aan de meest uiteenlopende wensen en eisen voor de vloer. We lichten de belangrijkste voordelen uit.

Comfort en warmte

Warm, behaaglijk, comfortabel, zacht, sfeervol, luxe, je komt al snel superlatieven te kort om tapijt te beschrijven. Wanneer je een ruimte binnengaat waar tapijt ligt, krijg je al snel een behaaglijk en comfortabel gevoel. Dat komt omdat tapijt warmte en sfeer uitstraalt. In tegenstelling tot harde oppervlakken voelt tapijt zacht en warm aan.

Warmte isolerend en energiebesparend

Bovendien fungeert tapijt als een natuurlijke isolator en helpt het de warmte vast te houden in de koudere seizoenen, wat kan bijdragen aan energiebesparing. De stilstaande lucht tussen de pooldraden vormt als het ware een barrière voor het ‘wegglippen’ van warmte naar de constructievloer. Tapijt met lange polen houdt de meeste lucht vast en isoleert de warmte dus maximaal. Omdat tapijt warmte isoleert, kan de thermostaat een stukje lager en kun je hiermee energie besparen.

Geluiddempend

In kantoren worden gewone leef- en werkgeluiden zoals telefoneren, overleggen en het getik van hakken al gauw onaangenaam. Wanneer je bewust kiest voor textiele materialen zoals gordijnen, gestoffeerde meubels én tapijt kun je het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Tapijtvezels weerkaatsen namelijk het geluid niet, maar absorberen het. Hoe dikker het tapijt, des te groter het effect van geluidsisolatie. Daarnaast zijn in kantoren en hotels vooral de zogenaamde contactgeluiden berucht: geluid dat doordringt via de vloer naar het onderliggende plafond. Tapijt is gelukkig uitstekend in het absorberen van geluid, waardoor de geluidsoverdracht tussen verdiepingen in gebouwen kan worden geminimaliseerd. In drukke ruimtes kan tapijt echo's en voetstappen aanzienlijk verminderen.

Verbeterde luchtkwaliteit

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan tapijt zelfs bijdragen aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis als het goed wordt onderhouden. Tapijt fungeert als passieve luchtfilter en vangt stof, pollen en andere deeltjes in de lucht op die anders in de lucht zouden blijven hangen en door de ruimte zouden circuleren. Regelmatig stofzuigen en professioneel schoonmaken helpen deze verontreinigingen te verwijderen, waardoor een gezonder binnenmilieu wordt bevorderd.

Gezondheid en veiligheid

Tapijt is stroef. Dit betekent dat het risico van uitglijden en vallen op een vloer met tapijt een stuk kleiner is dan op een gladde vloer. Mocht je toch vallen, dan zorgt tapijt voor een zachter en verend landingsoppervlak, waardoor de kans op verwondingen kleiner is. Daarnaast hebben de verende eigenschappen van tapijt ook nog een positief effect op onze spieren en gewrichten. Lopen op een harde onregelmatige ondergrond vergt nogal wat van onze spieren, gewrichten en evenwicht. Zacht tapijt dempt de loopbeweging, zodat spieren en gewrichten minder klappen hoeven te vangen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat allergie een complexe aandoening is die niet ontstaat door één aanwijsbare reden. Vaststaat dat tapijt zelf geen allergische reactie en astma veroorzaakt. Een prettige eigenschap van tapijt is dus juist dat het stof vasthoudt. Eenmaal neergedaald stof dwarrelt niet meer op, zelfs niet als er over het tapijt gelopen wordt. De stofdeeltjes zitten stevig tussen de polen verankerd tot de volgende stofzuigbeurt. De Europese Vereniging voor Tapijt en Milieu, genaamd GUT, heeft eisen gesteld aan de maximale uitstoot van mogelijke schadelijke stoffen uit tapijt. Al ons tapijt voldoet aan al die strenge normen en heeft dan ook het GUT-keurmerk, dat ook wordt erkend door BREEAM en LEED.

Duurzaamheid en levensduur

Tapijt kan veel langer mee dan dat het gemiddeld in een pand ligt. Want wist je dat 80% van het vloeroppervlak slechts voor 20% belopen wordt? Dit betekent dat na ongeveer 7 jaar gebruik slecht 20% van het totale vloeroppervlak écht aan vervanging toe is. Met de juiste zorg en onderhoud kan tapijt dus heel wat jaren meegaan, waarbij het haar kwaliteit en functionaliteit behoudt. Ons hoogwaardige tapijt is ontworpen om zwaar voetverkeer te weerstaan. Bovendien hebben ontwikkelingen in de tapijtproductietechnologie geleid tot de ontwikkeling van duurzamere en veerkrachtigere vezels, waardoor hun levensduur nog verder wordt verlengd.

Veelzijdigheid in ontwerp

Tapijt is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen, waardoor het eindeloze mogelijkheden voor ontwerpcreativiteit biedt. Of je nu de voorkeur geeft aan een zacht, neutraal tapijt of een opvallend tapijt met patronen om een ​​statement te maken, er is zoveel mogelijk. Juist met textiele vloerbedekking. Tapijt kan worden gebruikt om ruimtes visueel af te bakenen of om een ​​verder eenvoudige ruimte visueel interessanter te maken. Een professioneel interieur mag opvallen, mag laten zien waar het bedrijf voor stáát. Tapijt is op maat te maken voor elk professioneel interieur, meteen herkenbare signatuur. Een professionele omgeving waarin alles klopt en waarin alle elementen mooi op elkaar zijn afgestemd, tapijt kan daar een wezenlijk verschil in maken.

Conclusie

Met tegeltapijt, breed tapijt en karpetten voeg je in een handomdraai warmte, sfeer en creativiteit toe aan ieder interieur. Tapijt brengt een groot aantal voordelen met zich mee, variërend van meer comfort en warmte tot verbeterde akoestiek, veiligheid en veelzijdigheid in ontwerp. Tapijt onderstreept de identiteit van de organisatie. Maakt het plaatje áf.

Bron: https://www.zomooiistapijt.nl/

Ontvang onze nieuwsbrief!

Blijf up-to-date met de laatste producten, projecten en nieuws van Donkersloot
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.